Przystępujesz do remontu swojej kuchni i szukasz dobrych jakościowo, wytrzymałych, a przy tym świetnie prezentujących się materiałów? Zastanawiasz się, czy płyta laminowana na ścianę to dobry wybór? Poznaj cechy płyty laminowanej oraz sprawdź, gdzie możesz wykorzystać płyty HPL.
Istotne informacje o płytach laminowanych
Płyty laminowane najczęściej kojarzone są z blatami szafek kuchennych i nie tylko. Obecnie jednak płyty laminowane, w tym płyty HPL, coraz śmielej wkradają się w nasze wnętrza, udoskonalając je.
Na rynku istnieją trzy rodzaje płyt laminowanych.
- Płyty HPL
- (
- High Pressed Laminate
- ), które są stosunkowo nowym rozwiązaniem. Powstają poprzez nałożenie na siebie kilku warstw zaimpregnowanego żywicą papieru. Wszystko to odbywa się pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu materiał ten cechuje się rewelacyjną wytrzymałością.
- Płyty wiórowe – wykonuje się ją poprzez sprasowanie rozdrobnionych drewnianych odpadów oraz desek.
- Płyty MDF (
- Medium-Density Fibreboard
- ) to materiał wytwarzany ze zmielonych włókien drewnianych.
Typowa grubość płyt laminowanych to 10-13 mm. Na rynku występują w wielu ciekawych wzorach i kolorach. Laminat, który znajduje się na wierzchu płyt, sprawia, że stają się one odporne na wysoką temperaturę, wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne.
Gdzie płyty HPL sprawdzą się na pewno?
Płyty HPL to wyjątkowo często używany materiał w wykańczaniu mebli oraz blatów kuchennych. Ostatnie lata potwierdzają popularność płyt HPL, które zaczęły być wykorzystywane nawet do wypełniania luk pomiędzy meblami kuchennymi i świetnie sprawdzają się w zwartych zabudowach.
Płyty HPL wykorzystywane w kuchni zazwyczaj montowane są w jednym kawałku. Musi być on docięty dokładnie na wymiar. Dzięki takim zabiegom nie trzeba wykonywać trudnych łączeń czy fug, które zepsułyby całą estetykę. Gładka powierzchnia płyt HPL sprawia, że nie znajdziemy tam zanieczyszczeń. Montaż tego rodzaju materiału jest bardzo prosty, a ich łączenia zazwyczaj pozostają niewidoczne. Sprawia to, że płyty HPL są niezwykle estetycznym rozwiązaniem, które w kuchni sprawdzi się znakomicie!
Zalety oraz wady płyt laminowanych na ścianie
Płyty laminowane na ścianie to ciekawe rozwiązanie głównie ze względu na cenę. Jest to stosunkowo niedrogi materiał, który dodatkowo nie wymaga wiele uwagi. Łatwość w utrzymaniu czystości to kolejna z ich zalet. Decydując się na te płyty, nie musimy używać specjalnych środków czystości. W przypadku płyt HPL nie trzeba bać się stosowania zwykłej wilgotnej ścierki, gdyż materiał ten jest odporny na negatywne działanie wody. Za wyborem tego materiału przemawiają również walory estetyczne – szeroki wybór najróżniejszych płyt laminowanych sprawia, że sprawdzą się w każdej kuchni, niezależnie od stylu czy kolorów.
Do wad płyt laminowanych należy ich matowienie pod wpływem działania pary wodnej. Jest to dość częsta przypadłość, nawet mimo odporności płyt na działanie wysokiej temperatury. Efekt zmatowienia można zniwelować używając okapu.